Ränta på ränta effekten/utdelningsaktier

Ränta på ränta-effekten kan vara väldigt effektiv för den som satsar på ett sparande i utdelningsaktier. För att man ska kunna bli rik med hjälp av ränta-på-ränta-effekten så krävs det förvisso att man är tålmodig och orkar vänta, men det är ju också en av nyckelingredienserna i ett framgångsrikt sparande, så det är egentligen inga konstigheter.

 

Två sätt att få avkastning

albertSom aktieägare har man chans att få avkastning på sina investeringar på två sätt, dels genom att aktiekurserna går upp och dels genom att man får utdelningar från företagen. Utdelningarna kan man i sin tur återinvestera, vilket innebär att man som aktieägare både kan åtnjuta en betydande kurspotential på aktierna och samtidigt skapa en överavkastning som i en hel del fall faktiskt kan visa sig vara lika värdefull som själva kursutvecklingen.

 

Aktieportföljen växer av egen kraft

Om man återinvesterar den utdelning man får på de aktier man äger genom att köpa nya aktier för pengarna så växer aktieportföljen av sin egen kraft och det är det som är det intressanta med ränta på ränta-effekten. Ju fler aktier man äger, desto större blir utdelningen. När man återinvesterar så kan man antingen köpa nya aktier i samma bolag eller köpa aktier i ett helt nytt bolag. Det som är så smart med ränta på ränta-effekten är att man inte ens behöver investera stora summor för att man ändå ska få en hög avkastning.

 

Utdelning en slags ränta

Anledningen till varför det heter ränta på ränta effekt är för att en utdelning kan sägas bara en slags avkastning eller ränta. När man återinvesterar utdelningen så innebär det att man återinvesterar den ränta man får och därför ackumuleras investeringskapitalet för varje år som går. Det här gäller förstås för den som är långsiktig i sitt sparande och som har tid och tålamod. Vill man ha kortsiktiga vinster bör man snarare satsa på exempelvis daytrading.

 

Välj stabila företag

För att man ska kunna använda sig av ränta på ränta effekten vid aktiesparande så gäller det att man är noga i valet av företag. Man ska välja stabila och trygga företag som ger utdelning och avkastning till en låg risk. Högriskaktier passar bättre till daytrading. Om man väljer trygga stabila bolag så riskerar man inte att de går i konkurs eller att kurserna fluktuerar kraftigt. Om man satsat i stabila bolag kan man oftast räkna med att direktavkastningen ger omkring 3-5 procent. Till det kan man lägga att kursen oftast stiger med 5-7 procent också. När man tittar på kursutvecklingen på gamla stabila bolag så kanske man tycker att aktiekursen knappt rört på sig under de senaste åren, men faktum är att det räcker att kursen rör sig mellan 6-8 kronor per år för att ränta-på-ränta-effekten ska vara effektiv och lönande.